Herkenning
Een donkere watervogel met bij volwassen vogels een rood-gele snavel, witte flankstrepen en witte vlekken onder de staart. Jonge vogels hebben een doffere snavel.
Wanneer kijken
Stand- en trekpopulaties komen binnen het verspreidingsgebied voor. Vorst kan vogels concentreren op beschutte ijsvrije wateren.
Waar kijken
Beschut zoet water met begroeiing en toegang tot open water heeft de voorkeur, zoals vijvers, kanalen en langzaam stromende rivieren.
Gedrag en ecologie
Voedsel en voeding
Hij eet planten en kleine dieren langs randen en tussen begroeiing. Hij blijft meestal dichter bij dekking dan een meerkoet.
Voortplanting en levenscyclus
Territoriale paren nestelen in begroeiing bij of boven water. Dichte randen beschermen nesten en jongen.
Van dichtbij bekeken
De schokkerige zwembeweging en opgerichte staart zijn bruikbare gedragskenmerken, ook als de vogel deels verborgen is.
Wereldwijde beoordeling van bedreiging
LC · Niet bedreigd
Wereldwijde categorie uit de gekoppelde beoordeling, geen maat voor lokale aantallen. Niet bedreigd betekent niet zonder bedreigingen.
Bekijk de beoordeling bij de bron ↗Observeren en fotograferen
Blijf stil aan een rustige oever en laat hem tevoorschijn komen. Betreed geen oeverbegroeiing en passeer families niet herhaald van dichtbij.
Bronnen en verder lezen
Houd voldoende afstand zodat vogels normaal kunnen eten en rusten. Betreed geen kolonies, nader geen nesten, jaag vogels niet van hun rustplaats op en speel geen vogelgeluiden af voor foto’s. Publiceer nooit precieze nestlocaties van kwetsbare soorten. Volg de regels van het natuurgebied en het advies van je gids.
