Herkenning
Een vogel met korte staart, puntige vleugels en donker verenkleed dat met de seizoenen verandert. Volwassen vogels tonen soms glans, lichte spikkels en gele snavel; jonge vogels zijn effen bruin.
Wanneer kijken
Stand- en trekpopulaties mengen zich in Europa. Groepsgrootte en gebruik van slaapplaatsen veranderen met seizoen en voedsel.
Waar kijken
Open voedselgrond bij holten is nuttig in de broedtijd. Later bieden rietvelden, bomen en bouwwerken gezamenlijke slaapplaatsen.
Gedrag en ecologie
Voedsel en voeding
Zowel dierlijk als plantaardig voedsel wordt gegeten. Ongewervelden zijn extra belangrijk als ouders jongen voeren.
Voortplanting en levenscyclus
Een nest wordt in een boomholte of geschikt bouwwerk gemaakt. Nestkasten kunnen ook worden gebruikt.
Van dichtbij bekeken
Leeftijd en slijtage van veren veroorzaken door het jaar grote zichtbare verschillen. Dezelfde soort kan gespikkeld, glanzend of bijna effen bruin lijken.
Wereldwijde beoordeling van bedreiging
LC · Niet bedreigd
Wereldwijde categorie uit de gekoppelde beoordeling, geen maat voor lokale aantallen. Niet bedreigd betekent niet zonder bedreigingen.
Bekijk de beoordeling bij de bron ↗Observeren en fotograferen
Bekijk groepen en beluister roepen vanaf bestaande uitkijkpunten. Laat een slaapplaats niet bewust schrikken voor een dramatische groepsfoto.
Bronnen en verder lezen
Houd voldoende afstand zodat vogels normaal kunnen eten en rusten. Betreed geen kolonies, nader geen nesten, jaag vogels niet van hun rustplaats op en speel geen vogelgeluiden af voor foto’s. Publiceer nooit precieze nestlocaties van kwetsbare soorten. Volg de regels van het natuurgebied en het advies van je gids.
