Identificare
O presură destul de mare, brună, discretă, cu cioc gros și striații fine pe piept. Masculul și femela seamănă.
Când să cauți
Adesea sedentară sau cu deplasări pe distanțe scurte. În afara cuibăritului se poate aduna în stoluri pe terenuri potrivite pentru hrănire.
Unde să cauți
Pajiștile deschise, stepa și terenurile agricole cu suporturi răzlețe sunt tipice. Evită în general tufărișurile dese întinse.
Comportament și ecologie
Hrană și nutriție
Semințele predomină mare parte din an. Nevertebratele devin deosebit de importante la reproducere și pentru hrănirea puilor.
Reproducere și ciclu de viață
Femela construiește un cuib ascuns pe sol printre plante. Puii îl pot părăsi înainte de a zbura bine.
O privire mai atentă
O pasăre cu aspect neimpresionant poate avea un cântec aspru, zornăitor, foarte distinctiv. Sunetul este adesea cea mai simplă introducere.
Evaluare globală a stării de conservare
LC · Risc scăzut
Categorie globală din evaluarea citată, nu o descriere a abundenței locale. Risc scăzut nu înseamnă lipsa amenințărilor.
Consultă evaluarea sursei ↗Observare și fotografie
Caută de pe drumuri păsări cântând pe tufe, garduri sau tulpini. Nu traversa pajiștile ocupate pentru a găsi cuiburi.
Surse și lecturi suplimentare
Păstrează distanța care le permite păsărilor să se hrănească și să se odihnească normal. Nu intra în colonii, nu te apropia de cuiburi, nu alunga păsările din locurile de odihnă și nu folosi înregistrări sonore pentru fotografii. Nu publica poziția exactă a cuiburilor speciilor sensibile. Respectă regulile rezervației și sfaturile ghidului.
